Lad menighedsrådet indgå aftalen med vikaren

11-10-2013

Når du som fastansat organist hjælper med at finde en vikar, skal det foregå efter bogen. Ellers kan det få alvorlige konsekvenser.

Af John Poulsen

Første scenarie: "Kan jeg få fri på søndag? Jeg skal nok finde en vikar og selv betale hende". “Okay,” siger kontaktpersonen. Alle er glade.

Men vikaren glider på trappen ned fra orglet og brækker ryggen. Hvem er ansvarlig for skaden, og hvem skal betale erstatning til vikaren? Det skal arbejdsgiveren, siger arbejdsmiljøloven.

Men hvem er lige arbejdsgiveren? Det er jo organisten, der har hyret og betalt vikaren. Så med mindre der er lavet en skriftlig aftale, som er godkendt af menighedsrådet, er det organisten, der er arbejdsgiveren. Det kan vise sig at blive historiens dyreste vikaraftale.

TJENESTEFORSØMMELSE
Andet scenarie: Organisten bliver umiddelbart før en tjeneste af helt private årsager forhindret i at komme på arbejde. Organisten ringer til en kollega og betaler hende for at spille for sig. Vikaren kommer til skade.

Vikarens forsikringsselskab lægger sag an mod organisten om erstatning for skaden. Menighedsrådet, der ikke var orienteret om, at der lige pludselig sad en fremmed vikar på orgelbænken, afskediger organisten for grov tjenesteforsømmelse.

SORT ARBEJDE I FOLKEKIRKEN
Hvis organisten på egne vegne har hyret en vikar, skal lønnen indberettes til skattevæsenet. Ellers medvirker man til sort arbejde, hvilket er ulovligt. Udover at man bliver ansvarlig som arbejdsgiver efter arbejdsmiljøloven

Hvis menighedsrådet – en offentlig myndighed – er vidende om, at der foregår betaling mellem en organist og en vikar, medvirker menighedsrådet til ulovligt sort arbejde.

Hvis vikaren undlader at indberette lønnen til skattevæsenet, er det sort arbejde.

Derfor: Organisten kan godt bistå menighedsrådet med at skaffe vikar – men lad menighedsrådet stå for ansættelsen og aflønningen af vikaren for at sikre, at papirarbejdet er i orden, og for at undgå at komme i karambolage med arbejdsmiljøloven og erstatningsansvarsloven.


LÆS OGSÅ: 
Vikarers kørsel: godtgørelse eller fradrag? (25.02.16)
Hvad koster en organistvikar?
(12.12.14)
Løse vikarer kan få kørepenge (23.04.13)