Sammenbrud i overenskomstforhandlingerne

24-02-2018

De statsligt ansatte siger nej tak til endnu en ”kriseoverenskomst”, hvor det økonomiske op-sving ikke kan mærkes på lønningsposen. Også i Organistforeningen er vi derfor nødt til at forberede os på, at en storkonflikt kan blive en realitet, og at en del af foreningens overens-komstansatte medlemmer måske skal strejke.

Overenskomsten 2018 har været lige så vanskelig, som forhandlerne for de statsansatte forudså. Trods en lang optakt med invitation til dialog og forhandling, står arbejdsgiverne stadig langt fra sine 180.000 ansatte. Dermed er Danmark rykket tættere på konflikt.

”Vi har været meget klare i mælet om, hvad der skal til for at indgå en aftale: Danmark er heldigvis kommet ud af den økonomiske krise. Det skal statens ansatte også mærke, ligesom de accepterede smalle aftaler ved de sidste tre overenskomster under krisen. Derfor skal statens ansatte have mere i løn. Og den betalte spisepause skal sikres, efter Finansministeriet har skabt usikkerhed om den. Det har vi ikke set nogen vilje til fra arbejdsgiverne.”

Sådan siger topforhandler for de statsansatte Flemming Vinther og fortsætter:

”Vi har meldt vores krav klart ud i god tid før forhandlingerne, og vi har brugt de sidste seks døgn på at finde løsninger ved forhandlingsbordet. Der er ingen grund til at gentage vores synspunkter, når arbejdsgiver ikke er villig til at komme dem i møde. Derfor har vi nu forladt forhandlingsbordet.”

KONFLIKTEN ER RYKKET NÆRMERE
Sammenbruddet i forhandlingerne betyder, at en storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked er rykket et skridt nærmere – og det omfatter også det folkekirkelige område.

Organistforeningens konfliktudvalg har derfor fremsendt en liste over kirker og arbejdspladser på det folkekirkelige område, hvor Organistforeningens overenskomstansatte medlemmer kan udtages til konflikt. Denne liste er sendt til vores forhandlingsorganisation CO10, idet er CO10, som træffer den endelige beslutning om, på hvilke folkekirkelige arbejdspladser deres overenskomstansatte medlemmer, heriblandt medlemmer af Organistforeningen, eventuelt skal i strejke.

En konflikt vil tidligst kunne træde i kraft pr. 1. april 2018. Men da forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten ad to omgange, er det ikke usandsynligt, at en eventuel konflikt vil træde i kraft sidst i april 2018.

Så snart vi ved mere om udviklingen i overenskomstforhandlingerne, vil vi opdatere med nye informationer her på hjemmesiden.

LÆS OGSÅ: OK-forhandlingerne er i gang men har det svært (08.02.2018)