Folkekirken skal skifte regelstyring og magtsprog ud med relation og anerkendelse

23-12-2018

Regelstyring passer dårligt til folkekirken, men fravær af ledelse er heller ikke godt. Dette slår analysefirmaet Oxford Research fast i en rapport, som afsøger forklaringer på, hvorfor niveauet af konflikt og mobning ser ud til at være forholdsvist højt blandt folkekirkens medarbejdere.

I den kvalitative analyse af folkekirkens arbejdspladskultur sætter Oxford Research fingeren på en række ømme punkter. Der skal mere relationel ledelse, mere samskabende samarbejde og mere anerkendende kommunikation til for at komme problemerne med til livs, lyder konklusionen.

Som modsætning den anerkendende kommunikation har analysefirmaet fundet en del eksempler på magtsprog. Og sprogbruget kan ses som både symptom og årsag til arbejdspladskulturen, forklares det i rapporten:

”På den ene side afslører brugen af magtsprog facetter af arbejdspladskulturen (…). På den anden side kan sproget også (re)producere en splittet organisation med en hæmmet dialog. Sproget er således både udtryk for eksisterende værdier og normer på arbejdspladsen og samtidig med til at skabe værdier og normer på arbejdspladsen.”

Rapporten munder ud i en anbefaling af otte indsatsområder, som hver især vurderes at kunne have en gavnlig effekt på arbejdsmiljøet og forebygge mobning. Nu har Folkekirkens Arbejdsmiljøråd fået til opgave at følge op med hvilke konkrete tiltag.

Læs mere om rapporten i december-nummeret af Organist.org 

Hele rapporten kan hentes her