Pengepung og krystalkugle spiller ind på efterlønsvalget

28-03-2012

FTF-A’s stormøder om efterlønsreformen har fået så mange til at møde frem, at ti møder er blevet til 14.

Af journalist Hanne Gaard Guldager, FTF-A

Skal, skal ikke? Mange danskere tvivler fortsat, når de bliver spurgt, om de vil blive i efterlønsordningen eller trække deres penge ud skattefrit og selv bestemme, hvordan de skal bruges.

Det har fået mange medlemmer til at komme til de stormøder om efterlønnen, som FTF-A har arrangeret landet over. Så mange, at de første ti møder blev til 14 for at kunne følge bare en smule med efterspørgslen, og møderne er blevet overtegnet lynhurtigt.

Det er et kompliceret valg, der skal træffes, for det har stor betydning for ens fremtid, og det involverer både pengepung, helbred og krystalkugle.

Pengepungen, fordi man skal regne på, om det kan betale sig at blive, eller man skal melde sig ud og selv forvalte pengene. Helbredet, fordi man skal overveje, om ens helbred kan holde til, at man arbejder frem til folkepensionsalderen, eller man kan få brug for at trække sig tilbage tidligere på efterløn.

Endelig skal der måske en krystalkugle på banen. Der kan nemlig være brug for at kigge frem og vurdere, om man tror, man kan få brug for eksempelvis et seniorjob fra kommunen, fordi man kan få problemer med at finde et nyt job, når man kommer op i alderen. Det kan også være, at ens helbred måske gør, at man får brug for et fleksjob, og så skal man sikre sig fortsat at kunne få fleksydelse. Både seniorjob og fleksydelse kræver, at man bliver i efterlønsordningen. Men det er altså en vurdering, der kræver, at man spår en smule om sin egen fremtid.

Møderne har fået både tvivlere og de, der allerede har besluttet sig, til at komme. Især har de skærpede regler for pensionsmodregning fået mange deltagere til at spidse ører, fordi det er kompliceret at regne ud, hvad der kan betale sig.

Desuden har seniorjobordningen også fået mange til at vurdere en ekstra gang, om de skal blive i efterlønsordningen. Seniorjobbet er et job, kommunen skal finde til den ledige, der mister retten til dagpenge og har fem år eller mindre til efterlønsalderen. Jobbet skal svare til ens kvalifikationer og være på overenskomstmæssig løn. Mange har først hørt om den attraktive ordning nu, og det betyder, at der er en ekstra detalje at tage stilling til.

Danskerne har helt frem til 1. oktober til at beslutte sig til, om de vil have deres efterlønspenge udbetalt skattefrit. Udbetalingen sker fra 2. april til 1. oktober 2012, og herefter kan pengene ikke længere fås skattefrit.

Der er mere information at hente på ftf-a.dk, hvor man kan se, hvornår man selv kan gå på efterløn og beregne, hvor meget efterløn man kan få efter modregning af pension. Det er også her, at man kan melde sig ud af ordningen, hvis man beslutter sig for det.