Holdbar og overkommelig orgelmusik fra Hersbo
Bjarne Hersbo har fra sit omfattende bagkatalog samlet 59 korte orgelkoraler og andre typer koralfortolkninger. En indbydende samling af stykker, som ligger godt i hænderne.
Organist og komponist Bjarne Hersbo har netop udgivet en samling af orgelsatser under titlen 59 Tolkninger af nye og gamle salmemelodier. I forordet bemærker komponisten, at samlingen oprindelig var tænkt som salmeforspil, men at han ”fornemmer, at forspil af denne art og varighed nu om dage – i en mere hektisk tid – i stedet for deres oprindelige funktion vil kunne finde anvendelse som præ- og postludier”. Og der er jo nok noget om snakken – koraltempi er blevet hurtigere med tiden, og det sætter sig også spor i forspillene. Hersbos samling fungerer under alle omstændigheder fint som egentlige orgelkoraler.
BREDT MELODIUDVALG
Satstyperne er mange, for eksempel Min Jesus, lad mit hjerte få, hvor melodien præsenteres kanonisk som solo i henholdsvis overmanual og pedal med antydninger af melodistof i akkompagnementet, til mere rapsodiske og harmonisk ekspansive satser, , som snarere end at gengive melodien afspejler forlæggets karakter, for eksempel Hil dig, Frelser og Forsoner til Hoffmanns melodi.
Den sprælske sats over Hartmanns Blomstre som en rosengård har skarpe temposkift og pudsige intervalmutationer i forhold til forlægget – måske en reference til ”Som en hind der springer halt, stammer, som for målløs gjaldt”, som det hedder i salmen.
De to sidstnævnte ”tolkninger” er blandt mine foretrukne, men det er jo et temperamentsspørgsmål. Samtlige satser ligger godt for hænderne og er til at gå til; udvalget af melodier er så bredt, at man sikkert vil kunne finde en ”tolkning”, der passer med salmevalget for en del gudstjenester. Der er desuden medtaget et par melodier der ikke er meddelt i den gængse salmebog, nemlig Grundtvigs Hvad er det, min Marie til Hans Holms melodi og Jens Rosendals Du kom med alt, hvad der var dig, som af og til også finder anvendelse.
FLOT KVALITET
Et par småting: nogle enkelte steder er nodesatsen unødvendigt svær at læse, for eksempel i satsen til Den signede dag, hvor toogtredivtedelene i breve-notationen gør det svært at afkode, hvor på slagene figurerne ligger – hvorfor ikke blot anvende accaciatura i stedet? Talangivelser over trioler kunne have været sat i bold (og med tilhørende klamme for fjerdedelstrioler), igen for at forøge læsbarheden.
Men det er nu småting, for selve den fysiske udgivelse er forbilledlig: god papirkvalitet i A4-format i spiralindbinding – og ikke en eneste bladvending! Det er en indbydende, anvendelig, holdbar i mere end én forstand og interessant publikation, som Bjarne Hersbo her har begået – og som hermed anbefales!