Kom med på Nordisk Kirkemusiksymposium 2021

Har du overvejet at komme til NKS21 den . august i Finlands hovedstad? Læs mere her.

Det Nordiske Kirkemusiksymposium kunne på grund av coronapandemien ikke gennemføres i 2020, men blev i stedet flyttet frem til den sidste uge af august 2021. De finske arrangører håber at kunne gennemføre et fysisk symposium, hvor kirkemusikere fra hele Norden kan mødes, nyde godt af det omfattende udbud af koncerter, workshops og andre spændende arrangementer og omgås hinanden under trygge forhold.

Naturligt nok er det fortsat en smule uklart, om alt dette vil være muligt. Man må vente og se, hvordan situationen udvikler sig. Arrangørerne forbereder sig til at gennemføre et symposium med eventuelle restriktioner:

”Vi kommer att göra vårt bästa för att arrangera ett tryggt, givande och upplevelserikt Nordiskt Kyrkomusiksymposium den 26. till 29. augusti 2021. Så välkommen till ett sympatiskt symposium i vårt vackra Helsingfors!” fortæller de på

Spændende koncerter

I skrivende stund er koncertprogrammet offentliggjort på hjemmesiden foruden programmet for ”Pre NKS2021”-arrangementerne. Sidstnævnte byder blandet andet på en orgelekskursion til Johanneskyrkan och Pauluskyrkan torsdag den 26. august kl. 12-15.

Selve symposiet begynder samme dag kl. 18 med en åbningskoncert i domkirken, hvor blandt andre kirkens fremragende drengekor vil medvirke. Senere på aftenen vil der i byens andre kirker blandt andet være jazzmesse, koncert med kantorkoret Chorus Cantorum Finlandiae og en opførelse af komponisten Roland Forsbergs oratorium Jorden med Eric-Olof Söderström som dirigent.

Fredagen og lørdagen byder blandt meget andet på morgenmusik med strygeharpe (en særlig finsk lyre) og frokostmusik med håndklokker som afbræk i dagenes workshops og foredrag. Og det hele kulminerer med Roskilde Domkirkes Pigekor dirigeret af Christa Brix Hauser både i den danske koncert lørdag aften og ved afslutningsgudstjenesten søndag formiddag.

Vokalmusik og orgelmaraton

I den svenske koncert er det vokalkvartetten Schola Gothia, som levendegør musikken fra klostermanuskripter anno 900-1400. Island sender sit store Dómkórinn Reykjavík, mens Norge disker op med intet ringere end Christiania Mannskor.

Blandt de medvirkende er naturligvis også en masse fremtrædende organister. En række af dem, som også medvirker i andre programpunkter, kan opleves i en fælles maraton om fredagen: Anders Börjesson, Sverige, Hannah Marie Carding, Norge, Markku Hietaharju, Finland, Jaana Ikonen, Finland, Morten Ladehoff, Danmark, Björn Steinar Solbergsson, Island, og Matti Vaakanainen, Finland.

Alt i alt er der en del gode grunde til at overveje, om man selv skal med til Helsingfors – når det forhåbentlig bliver muligt – samt i god tid forinden drøfte frihed og økonomi med sit menighedsråd.

Læs mere på