En række af folkekirkens parter i Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har bidraget til denne nye vejledning om samarbejdskultur og trivsel.

Ny vejledning om samarbejdskultur

7. marts 2025

Hvad er styrker/svagheder i vores langtidsplanlægning? Hvordan giver vi plads til forskellige personligheder og kompetencer? Hvordan anerkender vi hinandens arbejde, idéer, og input? Dét og meget mere lægges der op til samtaler om i et nyt værktøj til folkekirkelige arbejdspladser.

Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har udsendt vejledningen ”Samarbejde og trivsel i folkekirken”. Den har til formål at ”opmuntre til den gode og konstruktive samtale på arbejdspladsen om blandt andet kirkens formål og processer, forskelligheden i dagligdagen, arbejdsopgaver og vilkår, og hvordan vi taler sammen”.

Vejledningen er et mere omfattende supplement til ”Guide til samtaler om trivsel og psykisk arbejdsmiljø på folkekirkelige arbejdspladser”, som Folkekirkens Samarbejdsudvalg udgav i 2022.

Den nye vejledning på 14 sider ”lægger op til, at der kan skabes tid og rum til samtaler om nogle temaer, som Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har erfaret giver anledning til misforståelser og ubalancer på arbejdspladsen”. Det drejer sig om følgende otte temaer:

  1. Det gode møde for os
  2. Behovet for langtidsplanlægning – udarbejdelse af årshjul
  3. Kalender- og aktivitetsplanlægning
  4. Sammenhæng mellem arbejdstid og fritid (grænseløshed)
  5. En arbejdsplads med plads til forskellighed
  6. Roller og rammer i sognet
  7. Samarbejde om opgaverne – hvordan opnår vi en ”vi-kultur”
  8. Præstens rolle som forkynder, leder, kollega og arbejdsgiver.

Vejledningen beskriver en proces, hvor man drøfter, hvilke temaer der skal behandles, i hvilken rækkefølge, det skal ske, hvem der skal deltage i de forskellige temasamtaler og hvorfor nogle ikke kan/skal deltage. Man kan så planlægge en møderække til samtaler om ét tema ad gangen.

Deadlines, beføjelser og debriefing
Til hvert tema er der en kort præsentationstekst og nogle forhold til overvejelse samt en række spørgsmål. Inden for temaet om sammenhæng mellem arbejdstid og fritid spørges der for eksempel: ”Hvordan håndterer I arbejdstid i forhold til arrangementer, hvor frivillige er en del af planlægningen/gennemførelsen?”, og: ”Hvordan håndterer I det, hvis deadlines ikke overholdes?”.

Når det gælder præstens rolle som forkynder, leder, kollega og arbejdsgiver, spørges der blandt andet: ”Har I klarhed over, hvornår præstens instruktionsbeføjelse i forbindelse med den kirkelige handling begynder og ophører?” og: ”Hvordan understøtter kirkefunktionærerne forkyndelsen i sognet og i de kirkelige handlinger og forberedelsen heraf?”

Dette tema slutter med spørgsmålet: ”Hvordan kan I under hensyntagen til præstens omfattende tavshedspligt og rolle skabe en god ramme omkring debriefing, når behovet herfor opstår ovenpå en særligt krævende opgave?”

Hvad gør vi så?
I forlængelse af en temasamtale foreslås det, at man overvejer at formulere en plan for, hvad man ønsker at gøre på en ny måde:

”Det er vigtigt, at de fælles erkendelser udmønter sig i konkrete handlinger. Anfør derfor i handleplanen hvornår og hvem, der har ansvar for hvad,” hedder det.

Vejledningen er tiltænkt arbejdspladser, hvor samarbejdet grundlæggende fungerer.

”Hvis jeres samarbejde er svært, vil denne vejledning ikke være det rigtige sted at starte. Her anbefales det at kontakte Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning for at få råd og vejledning.”

Find vejledningen på FIN

En række af folkekirkens parter i Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har bidraget til denne nye vejledning om samarbejdskultur og trivsel.

Del: