Nye salmer af høj kvalitet

1. juli 2024

Af Christina Funch Mellgren

Peter Fischer-Nielsen

21 nye salmer

Salmer.dk 2024

(Kræver abonnement på Salmer.dk)

eller via Salmetunge.dk

Peter Fischer-Nielsen, sognepræst I Højbjerg og Elsborg Kirker sydøst for Viborg, er begyndt at skrive salmer. På Salmer.dk er mange af dem nu udgivet med gode melodier.

En ny salmedigter, Peter Fischer-Nielsen er kommet på banen i samarbejde med flere komponister. De to mest gennemgående er Kristian La Cour og Torsten Borbye Nielsen, men også andre kendte navne er at finde. 21 af salmerne kan nu findes i på salmer.dk med noder, tekst og lydeksempel.

Helt overordnet er melodimaterialet af virkelig god kvalitet, varieret og understøtter salmernes budskaber. Sproget er digterisk og billedrigt, og salmerne kommer vidt omkring rent tekstmæssigt og udfordrer med nye vinkler på temaer og højtider.

Kristian La Cours melodier er meget lineære og driftssikre uden store rytmiske udfordringer. Torsten Borbyes melodier er mere springende omkring trinvise basgange og skaber stemninger. Det kommer tydeligt til udtryk i Pinsesalmen Kys os med din skabermund, som begge har komponeret til. La Cours melodi åbner for pinsens budskab i processionslignende fjerdedels fraser, der sekvenseres en tone højere. Borbyes melodi lægger ud med punkterede rytmer der kredser (danser) omkring et orgelpunkt, som minder mere om pinsesolen. Men jeg kan faktisk ikke pege på en favorit her.

Begge har også skrevet melodi til påskesalmen Mens andre træer springer ud. Her synes jeg, at Borbye rammer stemningen bedst med Jesus, der hænger som en ”sær frugt” (Strange Fruit), en nedadgående bas, igen med cykliske fraser, hvor Kristians melodi er blevet en anelse for glad i min optik.

Melodier rammer stemningen
Fra de andre melodiskabere er der også virkelig godt stof. Her lidt udpluk: Dåbssalmen, I vand fra en kilde med melodi af Christian Præstholm. Ved første kig på noden tænkte jeg, melodien var for avanceret som fællessang, men jeg har ombestemt mig. Den rytmiske trioliserede figur og skiftende taktart gentages nemlig, og man trækkes ind i et smukt melodisk hjul og lander blødt.

Mads Granum har lavet en lettere rytmisk melodi til bryllupssalmen Tag mig i hånden, i god gammel dansk revystil. Jesper Gottlieb har også ramt stemningen rigtig fint i salmen Med et ødelagt blik.  En melodi i mol, der åbner og lukker sig, og man kan mærke både sorgen og håbet.

Jeg håber der kommer en fysisk udgivelse, til os der ikke bruger iPad. Printede noder har det med at forputte sig i en anonym mappe eller bunke. På Peter Fischer-Nielsens egen side, salmetunge.dk, er salmerne listet op efter kirkeåret, og det er nemmere at få et overblik over de forholdsvis mange nye virkelig gode og anvendelige salmer.

Peter Fischer-Nielsen

21 nye salmer

Salmer.dk 2024

(Kræver abonnement på Salmer.dk)

eller via Salmetunge.dk

Del:

SENESTE ANMELDELSER

Del:

SENESTE ANMELDELSER