Nye salmer med høj brugsværdi

1. januar 2023

Af Peter Lindhardt Toft

Marianne Søgaard

Vi kommer til dit hus

Dansk Sang 2022

42 sider

120 kr. hos dansksang.dk

Højskolelærer, sanger, korleder og komponist Marianne Søgaard har her samlet tolv af de bedste nye salmer, hun har sat melodi til og i nogle tilfælde skrevet selv. En bred udgivelse med mange muligheder.

Vi kommer til dit hus er en ny udgivelse på forlaget Dansk Sang med tolv nye salmer til melodier af Marianne Søgaard. Hæftet fremstår i et tydeligt og let overskueligt layout.

Melodierne er noteret med becifring og med versene noteret i kolonner under noden, samt som en noteret klaversats med separat melodilinje med becifring øverst. Klaversatserne er enkle, ukunstlede og velfungerende. De to satstyper er placeret i samme opslag, der hvor pladsen tillader det. Det giver pianisten mulighed for at følge med i teksten gennem alle vers.

Bag i hæftet er der en nyttig beskrivelse af tankerne bag hver enkelt salme. Og på hæftets sidste side er der en QR-kode og et link, der giver adgang til indspilninger af salmernes korversioner med henholdsvis Aarhus Youth Choir og Silkeborg Højskoles store kor. Her finder man også korarrangementerne af samtlige salmer, som kan hentes i PDF-format, enten som SATB-, SSAT- eller SSA-arrangement.

Genkendelighed og twist
Der er tale om en grundigt gennemarbejdet udgivelse, hvor der er fokus på let tilgængelighed og mange anvendelsesmuligheder. Det eneste, man kunne ønske sig yderligere i brugerfladen, var indspillede akkompagnementssatser til brugere, der ikke har en akkompagnatør til rådighed.

De velskrevne melodier vidner om indgående kendskab til, hvad der fungerer i en syngende forsamling. Marianne Søgaard forstår at opbygge en melodi med en tilpas brug af genkendelige rytmiske og melodiske sekvenser så den egner sig til fællessang. Igennem de tolv salmer er der en varieret brug af tone- og taktarter med enkelte små tvist, som giver hver melodi sit særkende.

Melodierne understøtter teksterne på en naturlig måde, så man hurtigt bliver fortrolig med salmerne.

To af salmerne vil nok primært være til brug i koret; Svalen (tekst af Søgaard selv), som har stærke ansatser af sekvenser, der i forløbet brydes på en lidt uforudsigelig måde, og Når der siver solnedgang gennem mine hænder (Iben Krogsdal), der har et toneartskift midtvejs og mange varierende intervalskift i melodien.

Bredt emnefelt
Blandt mine favoritter er: Jeg ved, at en og en er to (Mirian Due), Store tavse aftenhimmel (tekst af Søgaard selv, skrevet til FDF’s landslejr 2022) og Læhegn der lyser og lærker der slår (Lisbeths Smedegaard Andersen), hvor melodi og tekst har et særligt fint følgeskab.

Teksterne dækker et bredt emnefelt; eksistens/tro, tiders omskiftelighed/troens bestandighed, en guldbryllupssalme, en aftensalme i det fri, livet ifølge med Kristus,  en hospitalssalme, en dåbssalme, tilstanden af pinse, mødet med døden og en klimakrise/ katastrofesalme. Det er gode tekster i et nutidigt sprog, som kan placeres i mange sammenhænge.

Blandt de mange nye salmer, der skrives og udgives, udmærker Vi kommer til dit hus særligt som en velredigeret nyudgivelse af høj kvalitet og stor relevans. Den er lige til at gå til!

Marianne Søgaard

Vi kommer til dit hus

Dansk Sang 2022

42 sider

120 kr. hos dansksang.dk

Del:

SENESTE ANMELDELSER

Del:

SENESTE ANMELDELSER