2022: Stævne med jubilæumsfejring
Stævnet fandt sted fra søndag den 29. maj til onsdag den 1. juni på Golf Hotel Viborg.
Se hvordan programmet så ud
Se en temaside med materiale i forbindelse med Organistforeningens 50 års jubilæum
(OBS: ikke optimeret til mobil, men teksterne kan ses nederst ved at vende skærmen på tværs.)
- Organistforeningens stævne var i 2022 henlagt til en af de smukkeste lokationer i Viborg – med overnatning på golfhotellet ved Søndersø og selve arrangementet et stenkast derfra her på Golf Salonen ved Nørresø.
- Søndag eftermiddag brillierede vokalensemblet Amarcord fra Leipzig i Viborg Domkirke med bl.a. Schein og Schütz på programmet. Koncerten var en del af Viborg Internationale Kirkemusikfestival, men også stævne-åbningskoncert.
- Og om aftenen gik turen tilbage – op ad bakken oven for søen – til rundvisning i domkirken, hvor der var rig lejlighed til at studere Joakim Skovgaards forholdsvis nyrenoverede bibelhistoriske total-udsmykning.
- En kirkemusikhistorisk kuriositet i kirken er spillebordet fra Daniel Köhne-orglet bygget i 1876 med 41 stemmer på 3 manualer og pedal. Orglet blev kasseret i 1965.
- Domorganist Morten Ladehoff kiggede forbi for at præsentere sit orgel, altså det nuværende hovedorgel, som er bygget af Marcussen & Søn i 1966.
- Med det smukke orgels 64 stemmer er de musikalske udfoldelsesmuligheder er storartede, og med kirkens træloft er akustikken fremragende.
- En vigtig del af et organiststævne er selvfølgelig muligheden for at mingle. Her var de smukke omgivelser naturligvis en ekstra bonus.
- Mandag formiddag var lagt i hænderne på Mathias Hammer, som leverede et fyldigt sangforedrag om fællessangens betydning og om sit arbejde i Højskolesangbogsudvalget i 2017-2020.
- Han fortalte om, hvordan det blev tydeligt for ham, at han havde fingrene nede i noget ganske særligt: ”Det gik op for mig, at det her er ikke bare en sangbog, det her er selve symbolet på vores kulturelle identitet.” (læs en deltagerreportage)
- Organist Christine Toft Kristensen præsenterede sammen med sognepræst Mads Djernes deres fælles bog, Syng med konfirmander, og hun introducerede en række eksempler på bogens forslag til praktiske tilgange.
- Når Christine Toft Kristensen synger med konfirmander, handler det langt fra kun om sang, men også om både kropslige og tankemæssige aktiviteter til at understøtte det (læs en deltagerreportage).
- Mads Djernes bidrog også til den efterfølgende paneldebat med overskriften ”Organisten, sangen, liturgien, dannelsen”. Han fremlagde bl.a. sine overvejelser om, hvad en organist kan bidrage med i gudstjenesten og kirkelivet.
- Debatten blev styret af Ole Kobbelgaard (t.v.), og foruden Mads Djernes bestod panelet af organist Kristian Melchior Echwald, organist Martin Lysholm Hornstrup og sognepræst Arne Mårup.
- Om aftenen koncert i Sortebrødre Kirke med kirkens egen organist, Signe Buch Ladehoff, som spillede musik af Sandvold, Frescobaldi og ikke mindst César Franck, og hun ledsagede sopranen Margrethe Smedegaard i Purcell og Mozart.
- Efterfølgende var der folkedans under kyndig ledelse af Asger Balling. Dette blev ikke mindre festligt af, at der denne gang kunne mønstres et spillemandsorkester i ekstra stærk opstilling.
- Tirsdag var dagen for den store jubilæumsfejring, hvilket blev indledt med en festgudstjeneste i den sidste af tre kirker beliggende inden for 800 meter fra Golf Salonen, nemlig Asmild Kirke.
- Biskop Henrik Stubkjær forrettede gudstjenesten og prædikede om, hvorfor vores lutherske gudstjeneste er en musik- og salmesangsgudstjeneste. Musikken kan give ordene vinger og åbne til hjertet (se hans prædiken her).
- Provstibandet Trio Solis sørgede for en musikalsk alsidig gudstjeneste. Deres jazzede toner udgjorde nadver- og udgangsmusikken, og de ledsagede den nye jubilæumssalme, Dalende lodret af Christiane Gammeltoft-Hansen og Lars Sardemann (hør, hvordan dét lød, og hent noder og tekst til sangen her).
- Til de øvrige salmer leverede domorganist Morten Ladehoff et eminent salmeakkompagnement sammen med flotte diskanter fra et lejligheds-damekor.
- Tilbage på Golf Salonen var der nyt fra Kirkeministeriet ved chefkonsulent Christa Hector Knudsen. Hun kom omkring blandt andet coronakrisen, overenskomstforhandlingerne, forhandlingsret, arbejdsmiljø og grøn omstilling.
- Under den efterfølgende generalforsamling handlede formandsberetningen fra Ingrid Bartholin Gramstrup blandt andet om bestyrelsesarbejdet generelt og ikke mindst (efter)uddannelse og psykisk arbejdsmiljø (læs referat).
- Kasserer Karin Bitch Antonsen fremlagde regnskabet med højt humør, men årets resultat var også godt (se regnskab).
- Henriette Hoppe takkede af som bestyrelsesmedlem efter mange års flittig indsats.
- Den afgående bestyrelse. Fra venstre ses: Jørgen Kleon Jeppesen, Mette Bredthauer, Teresemarie Lisiux, Karin Bitsch Antonsen, Knud Damgaard Andersen, Henriette Hoppe og Ingrid Bartholin Gramstrup.
- Ny i bestyrelsen (som erstatning for Henriette Hoppe) er Jens Nielsen, som er organist ved Sankt Olai Kirke i Hjørring.
- Efterfølgende blev jubilæumsfejringen genoptaget med en reception, hvor formanden holdt velkomsttale og udbragte en skål. I talen fremhævede hun en række betydelige personer i foreningen historie (se hvad hun sagde).
- Musikindslaget under receptionen kom fra cellist Estera Kwiecien sammen med pianist (og foreningens bestyrelsesmedlem) Teresemarie Lisiux. De spillede musik af Brahms og Janáček samt La Tristesse af ukrainske Mykola Lysenko.
- Årets festtale var fremrykket til receptionen af hensyn til talerens, Henrik Stubkjærs, kalender. Han takkede Organistforeningen for bl.a. dens arbejde for at forbedre organisters uddannelsesmuligheder, og på det punkt erklærerede han sig endda parat til selv at gøre en indsats (læs mere).
- Ved receptionen var der desuden en række hilsner, først fra Iben Johanne Thomsen, næstformand for Præsteforeningen.
- Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Søren Abildgaard mindede om, hvor ofte vi bruger musikalske udtryk – f.eks. når vi taler om gehør i forhold til den gode ledelse, eller om harmoni og samspil i det gode samarbejde.
- Rektor for Løgumkloster Kirkemusikskole Hans Chr. Hein lykønskede foreningen på de tre skolers vegne. Han udtrykte en stor respekt for, hvordan han ser PO’ere/KMOK’ere udfolde deres mangeartede kompetencer i det daglige.
- Tidligere formand Egon Mortensen glædede sig over en funktionsdygtig forening. Den har stadig meget at tage fat på i forhold til arbejdsmiljøet, også det fysiske, hvor han selv som vikar stadig oplever ikke-justerbare orgelbænke.
- Under aftenens festmiddag kunne deltagerne nyde endnu en omgang skøn kammermusik fra Estera Kwiecien og Teresemarie Lisiux, denne gang i form af et par satser fra Chopins Cellosonate.
- DOKS-formand Karin Schmidt Andersen takkede for det samarbejde og sammenhold, som har kendetegnet forholdet til Organistforeningen gennem 50 år. Hun beskrev forholdet mellem alle tre kirkemusikerforeninger som et kontrapunkt.
- Formanden for den 137-årige Dansk Kirkemusiker Forening, David Danholt, ønskede den midaldrende lillesøster tillykke – en forening, der har udvist udbrydertrang, klaret navneforandring og andre tumultariske omvæltninger.
- Jubilæumsfestens store musikalske overraskelse stod ingen ringere end Herning Kirkes Drengekor for. Korets dirigent er engelskfødte Charlotte Rowan, som siden 2020 har videreført korets høje internationale standard.
- Drengekoret begejstrede med udpluk af sit afvekslende repertoire med både kendte og mindre kendte værker, blandt andet så forskellige ting som Jesus, bleibet meine Freude (Bach) og en version af You’ll Never Walk Alone.
- Korets pianist, den helt unikke tangentspiller Kristian Marius Andersen, supplerede med en fyldig og uforberedt improvisation, hvor brudstykker af Happy Birthday, Sommersalme og I al sin glans på legende vis belyste hinanden.
- Onsdag morgen stod det ganske nye bestyrelsesmedlem Jens Nielsen for morgensangen. Han indledte med I østen stiger solen op på både Elverskud-melodien og på Amazing Grace.
- Jens Nielsen er blandt andet kendt for sin melodi til Jens Rosendals Troen er ikke en klippe. Med sig til morgensang havde han blandt andet også en anden Jens Rosendal-sang: Som sol der rammer klodernes gang.
- Foreningens nu tidligere bestyrelsesmedlem Henriette Hoppe præsenterede en nodeantologi udgivet af Organistforeningen i anledning af dens 50 år. Hun har sammen med Teresemarie Lisiux stået for redigeringen.
- Nogle af stævnedeltagerne havde bidrag med i jubilæumsudgivelsen. Her er det Lis Nielsen, Fensmark og Rislev Kirker, der præsenterer sin jule-børnekorsang. Desuden præsenterede Camilla Britt Donovan en flot firestemmig korsats.
- For den sidste del af programmet onsdag formiddag stod fonden Kirsten Skau Pedersens Rejselegat for Organister. Som en festlig markering af første uddeling fra denne fond var der først en lille koncert med pianisten Julia Tabakova.
- Teresemarie Lisiux (th.) uddelte som formand for fondsbestyrelsen legater til tre modtagere. Fra venstre er det Marianne Joensen og Ruben Karschnick, som begge modtog 65.000 kr., og Henrik Pind Hansen, som modtog 50.000 kr.
Seneste årsmøder
2023: Aalborg den 14.-17. maj
Se fotoreportage
2022: Viborg den 29. maj til 1. juni
Se fotoreportage med mere
2021: Viborg den 16. august
Læs mere
2020: Middelfart den 24. maj
Se fotoreportage
2019: Esbjerg den 19. til 22. maj
Se reportage
2018: Kolding den 28. maj
Se reportage
2017: Helsingør og Kbh. den 21. til 24. maj
Se reportage