Stævne 2023 i billeder og ord
Organistforeningens årlige stævne var i år rykket mod nord, nærmere bestemt Aalborg, hvor basen den 14. til 17. maj var det indbydende Hotel Comwell Hvide Hus. Programmet bød på inspirerende koncerter, præsentationer af både sangbøger og orgler, en temadag om nye gudstjenesteformer samt naturligvis kollegialt og festligt samvær.
Tekst og billeder: Filip Graugaard Esmarch
(OBS: ikke optimeret til mobil, men teksterne kan ses nederst ved at vende skærmen på tværs.)
- Søndag den 14. maj begyndte Organistforeningens stævne med aftensmad på hotellet efterfulgt af koncertforedrag i Budolfi Kirke med domorganist Jørgen Ellekilde. Her spillede domorganisten transskriberet musik af blandt andre Vivaldi, Grieg og Mussorgsky.
- Efterfølgende var der mulighed for at se en del af noderne til de transskriptioner, Jørgen Ellekilde havde spillet, samt kigge nærmere på kirkens orgler.
- Jørgen Ellekilde præsenterer domkirkens hovedorgel, bygget af Frobenius i 1959/2008 med 43 stemmer.
- Et kig ned i kirken fra orgelpulpituret.
- Mandagen begyndte med morgensang i Folkekirkens Hus, hvor Jens Nielsen præsenterede "Kirkesangbogen" og spillede for på en række sange og salmer derfra. Han roste blandt andet sangbogen for at have en rigtig god register- og notedel.
- Fra indgangen til Folkekirkens Hus, hvor det meste af tirsdagens program foregik, er der udsyn til den smukke middelalderdomkirke.
- Programmet fortsatte kl. 10 til 15 med en temadag om arbejdet med nye gudstjenesteformer, hvor lektor i liturgik ved Pastoralseminariet Jette Rønkilde om formiddagen lagde op til grundige overvejelser om de forudsætninger, man arbejder med.
- Jette Rønkilde fik deltagerne til at bidrage med et "mentimeter" med stikord til, hvad der gør en gudstjeneste til en gudstjeneste.
- Over middag handlede det om konkrete nyskabelser i gudstjenestelivet to forskellige steder. Først fortalte sognepræst Anja Woersøe Reiff om, hvordan hun arbejder med dansegudstjenester.
- Til brug ved dansegudstjenesterne har Anja Woersøe Reiff anskaffet en mere tætsiddende præstekjole fra Sverige, hvor gudstjenesteformen er mere udbredt.
- Kædedans som i Alsønderup Kirke ved Hillerød.
- Fra Vor Frelsers Kirke i Aalborg fortalte et gudstjenesteteam om dets arbejde med bl.a. søndagsgudstjenesterne ved kirken. Sognepræst Jesper Fodgaard kom bl.a. ind på, hvordan de arbejder ud fra tre nøgleværdier: hjemlighed, nærvær og mod.
- Den sangpædagoguddannede Henriette Danielsen fortalte om sine bidrag, også i kirkelivet generelt, i hendes tilfælde ikke mindst med fokus på børnene, som hun erfarer kan være åbne over for både nyt og gammelt, bl.a. i forhold til sange og salmer.
- Sidst på banen var den rytmiske kirkemusiker Niels Peter Thomassen, som i den fælles forberedelse af gudstjenesterne gerne kommer med input fra populærkulturen.
- Flere af stævnedeltagerne spærrede øjnene op ved ankomst til Musikkens Hus, bygget i 2010-14 som en markant del af byens nye havnefront. Pris: 1 mia., men så er der også plads til både symfoniorkester, musikinstitut og musikkonservatorium.
- Det prægtige koncertsalsorgel fra Marcussen & Søn præsenterede sig fra flotteste side med Lars Colding Wolf ved spillebordet. Deltagerne fik hørt en del af dets 74 stemmer, også klokkespillet og andre af de mere eksotiske på fjerde manual.
- Lars Colding Wolf spillede blandt andet Duprés "Cortège et litanie", Naji Hakims "Alla Russa", J.S. Bachs fantasi "Piece d’Orgue" og musik fra Couperins "Les Grands jeux"
- Lars Colding Wolf brillierede også i en pedaletude.
- Efter aftensmaden fortsatte mandagsprogrammet med noget ganske andet. I Vor Frelsers Kirke stod den på salmejazz med Organic 3.
- Organic 3 har Uffe Steen på guitar, Esben Bach på trommer og Niels Ole Sørensen ved Hammond-orglet.
- Tirsdag formiddag fortsatte mandagens gudstjenestetema med musikgudstjeneste i domkirken.
- Her medvirkede domorganist Jørgen Ellekilde igen, denne gang samme med den fremragende trompetist Lars Ole Schmidt.
- Aalborg-biskop Thomas Reinholdt Rasmussen var liturg og prædikant. I forlængelse af prædikenen betonede han, at ordets forkyndelse og musikkens forkyndelse er ligestillet. Prædikestol og orgel er i den forstand to sider af samme sag.
- Ved den festlige gudstjeneste blev der også fejret nadver.
- Resten af programmet foregik på hotellet, først med en videohilsen fra kirkeminister Louise Schack Elholm, som gav udtryk for, at hun sætter kirkemusikken højt.
- ”Organister og deres orgelmusik er et af folkekirkens vigtige adelsmærker,” sagde kirkeministeren blandt andet.
- Derefter fortsatte programmet med generalforsamling. Fra venstre ses bestyrelsesmedlemmerne Jens Nielsen, Knud Damgaard Andersen, Mette Bredthauer, Karin Bitsch Antonsen, dirigent Elisabeth Jensen, sekretariatsleder Louis Torp, bestyrelsesformand Ingrid Bartholin Gramstrup og bestyrelsesmedlem Jørgen Kleon Jeppesen.
- Formand Ingrid Bartholin Gramstrup fortalte i sin beretning om bl.a. overenskomstforhandlinger og kirkefunktionærsamarbejde.
- Sekretariatsleder Louis Torp præsenterede på bestyrelsens vegne et forslag om vedtægtsændringer.
- I forlængelse af generalforsamlingen blev der taget afsked med bestyrelsesmedlemmerne Jørgen Kleon Jeppesen (billedet) og Jens Nielsen.
- Nye i bestyrelsen er Henrik Pind Hansen, Sct. Peders og Havrebjerg Kirker i Slagelse, og Lisbeth Risager Gerding, Hjerting Kirke i Esbjerg.
- Som tidligere modtager af Kirsten Skau Pedersens Rejselegat bidrog Henrik Pind Hansen desuden ved den efterfølgende overrækkelse af dette års legatportioner.
- Også en anden tidligere legatmodtager, Marianne Holm Joensen, fortalte om, hvad hun havde brugt pengene til, nemlig studier i Rom.
- Anne Marie Helligsø, organist i Thy, modtog den ene af dette års legatportioner. Hun tager i sensommeren på et fem uger langt ophold i Bergen med blandt andet undervisning hos Ivar Mæland og studier af orgelpædagogik.
- Den anden af årets to legatmodtagere var Mads Granum, organist ved Lindevang Kirke på Frederiksberg. Han skal et år til New Zealand, hvor han ser frem til dels at udfylde huller i kerneorgelrepertoiret og dels skrive ny musik.
- Sidst på eftermiddagen kunne man krydse gaden og opleve Ansgars Kirkens orgler. Her præsenterede organist Niels Jørgen Munk Møller dels det ældre hovedorgel, Frobenius 1929/1943 ...
- ... og dels det nyere P.G. Andersen fra 1977.
- Den musikalske forkælelse ved festaftenen blev serveret af Klarup Pigekor, Aalborg Kulturskoles pigekor med Christina Kjærulff i spidsen.
- Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen holdt festtalen, som blandt andet kredsede om hvor væsentlig en opgave, det er, at fastholde folkekirkens rige musikkultur. Han sagde tak til organisterne for at bære med i den sammenhæng.
- Senere var det tid til hilsner, her fra Hans Chr. Hein, som er rektor for Løgumkloster Kirkemusikskole og midlertidigt også Vestervig Kirkemusikskole.
- Under festmiddagen bragte også kordegneformand Henrik Højen en Hilsen.
- Som et afbræk i de mere formelle hilsner fortalte organist Anton Schmidt Jakobsen i et muntert indslag anekdoter fra Aalborg og sin hjemegn længere nordpå, delvist på vendelbomål.
- Hilsen fra Bjarne Rødkjær, formand for Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte.
- David Danholt, formand for Dansk Kirkemusikerforening, blev i sin hilsen ganske alvorlig: Folkekirkens synes at have bevæget sig fra at være et ”åndens forsamlingshus” til at blive en serviceinstitution – det har vi ikke brug for, mente han.
- Også Inge Kjær Andersen, næstformand for Landsforeningen af menighedsråd, kom med en hilsen.
- I løbet af aftenen blev der også sunget flere danske sange i skøn firstemmig harmoni.
- Stævnet sluttede allerede onsdag kl. 10, sådan at deltagerne kunne nå hjem at forberede den følgende dags Kristi himmelfarts-gudstjenester. Først var der morgensalmesang ved Jørgen Kleon Jeppesen, denne gang med tillægget 100 salmer.
- Derefter kunne formand Ingrid Bartholin Gramstrup sige tak til alle for et vellykket stævne.
Seneste årsmøder
2023: Aalborg den 14.-17. maj
Se fotoreportage
2022: Viborg den 29. maj til 1. juni
Se fotoreportage med mere
2021: Viborg den 16. august
Læs mere
2020: Middelfart den 24. maj
Se fotoreportage
2019: Esbjerg den 19. til 22. maj
Se reportage
2018: Kolding den 28. maj
Se reportage
2017: Helsingør og Kbh. den 21. til 24. maj
Se reportage