Organistforeningens årsmøde
I 2025 rykker Organistforeningens årlige stævne til Sydsjælland, nærmere bestemt Hotel Kirstine i Næstved, og det foregår fra søndag den 18. til onsdag den 21. maj.
Gå til tilmelding.
Program
Søndag den 18. maj
Fra 17.00: Vi tjekker ind på hotellet
18.00: Aftensmad på restaurant i byen (for egen regning)
20.00: SCT. PEDERS KIRKE
Koncert med orgler og flygel ved Jens Ramsing og Anne Kirstine Mathiesen (se mere)
22.00: Nachspiel i Sct. Peders Sognegård (Det Gamle Rådhus)
Mandag den 19. maj
Fra 6.30: Morgenbuffet på hotellet
9.00: SCT. PEDERS KIRKE
Morgensang ved Jens Ramsing
Præsentation af svaleredeorglet og hovedorglet ved Jens Ramsing
Inspiration til orgelrepertoiret ved Ivar Mæland og Jens Ramsing (se mere)
12.30: Frokost på hotellet
14.00: SCT. MORTENS GAARD (sognehuset)
Inspiration til fællessangen og korarbejdet ved Erik Sommer (se mere)
16.30: Nodeudstilling på hotellet ved Aarhus Musik
18.00: Middag på Hotellet
20.00: SCT. MORTENS KIRKE
Korkoncert under ledelse af Karsten Gyldendorf (se mere)
21.30: Nachspiel på hotellet
Tirsdag den 20. maj
Fra 6.30: Morgenbuffet
10.00: HERLUFTSHOLM KIRKE
Gudstjeneste ved Biskop Marianne Gaarden og organist Karsten Gyldendorf
12.00: Frokost på Hotellet
13.30: Generalforsamling
Nyt fra sekretariatet ved sekretariatsleder Louis Torp</em id=”onsdag”>
15.30: Kaffe
16.00: Uddeling af Kirsten Skau Pedersens Rejselegat for Organister
18.00: Festaften med taler og musikalsk overraskelse (slut ca. kl. 23)
Onsdag den 21. maj
Fra 6.30: Morgenbuffet
9.00: SCT. MORTENS GAARD (sognehuset)
Morgensang ved Jørgen Kleon Jeppesen
Tak for denne gang
10.00: Afrejse
Sted
Stævnet finder sted på Hotel Kirstine (Købmagergade 20, 4700 Næstved, tlf. 55 77 47 00, hotelkirstine.dk). Det er et 4-stjernet hotel med motionsrum, wellness og masser af charme. Og så ligger det yderst centralt i forhold til stævnets øvrige lokationer.
Kommer man med tog, er der 600 meters gang til hotellet. Med bil: Der er gratis parkering både foran og bag hotellet (der er to ladestandere, type 2). Skulle der være optaget her, er der mange flere gratis og tidsubegrænsede pladser syd for Sortebrødregade.
Tilmelding
Tilmeldingen skal være sekretariatet i hænde senest tirsdag den 1. april. Ved senere tilmelding tillægges et gebyr på kr. 400.
Husk ved tilmelding at angive
- om du ønsker at deltage i fællesspisning søndag aften på en restaurant i byen (af hensyn til bordbestilling)
- eventuelle ønsker om særlige kosthensyn (i forbindelse med stævnet i øvrigt).
Pris
- Hele stævnet med fuld forplejning og overnatning på enkeltværelse: kr. 5.800
- Hele stævnet med fuld forplejning og overnatning på dobbeltværelse (navn på værelsesmakker anføres ved tilmelding): kr. 4.800
- Hele stævnet med fuld forplejning uden overnatning: kr. 3.200
- Ved deltagelse i dele af stævnet: se priser for mandag-onsdag, tirsdag-onsdag og kun tirsdag i tilmeldingsformular. For øvrige tidsrum oplyses prisen efter tilmelding. Der kan ikke påregnes en prisreduktion, der helt matcher din tilstedeværelse, da der er aftalt et samlet tilbud med konferencecentret.
Omtaler af programpunkter
Stævneåbning med Duo in Concerto
ved Jens Ramsing og Anne Kirstine Mathiesen
Søndag aften begynder organiststævnet med en koncert i Sct. Peders Kirke, hvor Anne Kirstine Mathiesen og Jens Ramsing vil optræde. Alle kirkens instrumenter kommer i brug: Det fine svaleredeorgel og det store Eule-orgel. Også det nye flygel vil klinge, når de to musikere forenes i Marcel Duprés spændende værk for klaver og orgel: Variationer over to temaer, op. 35.
Anne Kirstine Mathiesen har siden 1992 været organist og kantor ved Sct. Nicolai Kirke i Køge. Hun tog kirkemusikalsk kandidateksamen fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1993, og efter videre studier i solistklassen fik hun en anmelderrost debut i 1995. Anne Kirstine er en meget efterspurgt orgelsolist, akkompagnatør og kammermusiker, og hun har indspillet en række albums.
Jens Ramsing er organist ved Sct. Peders Kirke i Næstved. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med klaverdebut fra solistklassen 1983, musikpædagogisk kandidateksamen i 1983 og kirkemusikalsk kandidateksamen i 1986.
Jens Ramsing har givet koncerter mange steder i Europa som både organist og pianist. Sideløbende med organistsansættelser, først i København og siden Vordingborg, var han i 1986-2023 fastansat lærer i klaver og orgel ved Sjællands Kirkemusikskole. Fra 2023 har han været førsteorganist ved Sct. Peders Kirke.
Som komponist har Jens Ramsing især skrevet orgel- og kormusik. Han leverede desuden det danske bidrag til Nordisk Kirkemusiksymposium i Helsingfors 2021, ”Three Concert Pieces” for klaver og orgel, som findes indspillet på Duo In Concertos cd fra 2024 (Paula Records).
Orgelpræsentation og inspiration mandag formiddag
ved Jens Ramsing og Ivar Mæland
Mandag vil Jens Ramsing stå for morgensangen i Sct. Peders Kirke og præsentere kirkens to usædvanlige orgler. Svaleredeorglet er rekonstrueret i 2026 af Gerhard Grenzings Orgelbaubetrieb, Barcelona, og det har 17 stemmer, 2 manualer og pedal. Vestorglet er bygget i 2025 af Hermann Eule Orgelbaubetrieb, Bautzen, og det har 37 stemmer, 2 manualer og pedal. (Læs mere om orglerne på kirkens hjemmeside).
Jens Ramsing vil desuden komme med inspiration til orgelrepertoiret. Her vil han medbringe musik af Scheidemann og Prætorius, og på Euleorglet vil han give nogle eksempler på næsten glemt musik af Otto Malling og N.O. Raasted.
Herefter vil Ivar Mæland tage over. Han spænder vidt i sit repertoire, hvilket vil afspejle sig i, hvad han har med, blandt andet bearbejdelser af norske og danske folketoner samt musik af Vibeke Astner, Sverre Eftestøl, Arild Sandvold og Ivar Mæland selv.
Deltagerne vil få noder med hjem fra Mælands gennemgang, mens mange af de stykker, Jens Ramsing præsenterer, vil være at finde i Aarhus Musiks nodesalg på hotellet om eftermiddagen.
Ivar Mæland (født 1950) kræver for mange af Organistforeningens medlemmer næppe megen præsentation, eftersom han fra 1997 til 2013 var rektor for Vestervig Kirkemusikskole samt orgelunderviser og organist ved Vestervig Kirke.
Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (solistklasse, 1976) samt Nordjysk Musikkonservatorium (orgelpædagogik, 1978). Herefter flyttede han til Trondhjem, hvor han underviste på konservatoriet og fra 1982 fungerede som domkantor II ved Nidarosdomen og havde en stor koncertvirksomhed. I perioderne 1988-1997 samt efter sin afgang som rektor i Vestervig var han kantor i Bergens-området, hvorfra han også oprindelig stammer.
Ivar Mæland har gennem årene desuden haft ledende poster i både Norsk kantor- organistforbund, Folkekirkens Ungdomskor og Norbusang. Og som komponist har han en betydelig opusliste af kirkelig brugsmusik. I foråret 2024 udkom albummet Ave maris stella (udgivet på Euridice), som Mæland har indspillet på Marcussen-orglet i Vestervig Kirke, og som blandt andet rummer nogle af hans egne værker.
Se præsentation af Jens Ramsing ovenfor.
Inspiration til fællessangen & korarbejdet
ved Erik Sommer
Dette inspirationsseminar med Erik Sommer har overskriften ”Sangen har ordet”.
At synge sammen er én af de mest fællesskabsdannende ting, vi kender. Vi bruger den stemme, vi er skabt med; vi synger på vores fælles sprog, nemlig modersmålet, og de ting, vi synger om, gælder os alle: Historien, naturen, årets gang, begivenhederne, troen og de store spørgsmål. Teksten spiller naturligvis en afgørende rolle, men også musikken. Et barn kan synge før det kan tale, og det er det sidste, vi mister ved livets afslutning.
I korsammenhæng er det naturligt at starte med den fælles unisone sang, vekselsang og satser med enkle over- eller parallelstemmer, hvorefter det mere detaljerede arbejde med klang, intonation, udtryk m.m. kan finde sted. Dagens lektion vil omfatte eksempler fra det helt enkle, den lettere flerstemmige sang til det mere raffinerede satsarbejde.
Virkelighedens korarbejde udfordrer os ofte i retning af ”det muliges kunst”! Hvad har vi at gøre med i koret, og hvor svært kan og må det være? Ofte er det enkle det sværeste! Der vil blive gennemgået forskellige satseksempler til det mangfoldige og spændende arbejde med børne- og voksenkor.
Erik Sommer (født 1948) er uddannet musikpædagog fra Det kgl. Musikkonservatorium og har også en PO fra Vestervig Kirkemusikskole. Han var i 16 år ansat som lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og inden da højskolelærer. Fra 2005 til 2010 var han forstander på SeniorHøjskolen i Nørre Nissum. Han underviser fortsat på kurser for musiklærere og er en meget efterspurgt foredragsholder med fortælling og sang samt instruktør ved korstævner for både voksne og børn.
Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf flere er folkeeje. Hans arbejde omfatter også mange udgivelser med korsatser og metodik for både børn og voksne.
Som påskønnelse for hans mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget en række legater og priser, senest modtog han i august 2024 tidligere kirkeminister Mette Madsens kunstneriske hæderslegat.
Se mere på eriksommer.com.
Koncert med kor, orgel og saxofon
under ledelse af Karsten Gyldendorf
Mandag aften er der koncert i Sct. Mortens Kirke med Herlufsholm Kirkes Kammerkor under ledelse af Karsten Gyldendorf samt saxofonist Johannes Nilsson og organist Marie Ottar Jespersen. Hovedværket er den britiske komponist James Whitbourns Son of God Mass komponeret i 2001 for kor, saxofon og orgel. Desuden høres kormusik til påske- og pinsetiden, og Nilsson og Jespersen vil spille musik for saxofon og orgel. Sct. Mortens Kirkes Frobenius-orgel har 41 stemmer og er bygget i 1975.
Karsten Gyldendorf (f. 1963) har kirkemusikalsk kandidateksamen fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium 1990, og efter yderligere studier hos blandt andre Marie-Claire Alain i Paris debuterede han fra Solistklassen i 1992. Siden 1995 har han været organist og kantor ved Herlufsholm Kirke. I 2024 blev han udpeget som de tre kirkemusikerorganisationers repræsentant i den faglige styregruppe for Liturgisk Forum.
Herlufsholm Kirkes Kammerkor blev dannet af Karsten Gyldendorf i 1997. Grundstammen er de 12 fastansatte korister, og koret kan efter behov udvides med frivillige sangere til en størrelse på omkring 25 sangere. Det ambitiøse kor medvirker lejlighedsvis i gudstjenestelige sammenhænge samt ved koncerter.
Johannes Nilsson er en svensk-dansk saxofonist og saxofonlærer, uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Marie Ottar Jespersen er organistassistent ved Herlufsholm Kirke, uddannet PO fra Sjællands Kirkemusikskole. Hun er med til at lede kammerkoret og fungerer som akkompagnatør.
Årsmøde 2024
Mandag d. 6. maj afholdt Organistforeningen et éndags-årsmøde på Severin kursus- og konferencecenter i Middelfart.
Stævne 2023
… fandt set på Hotel Hvide Hus i Aalborg den 14.-17. maj og havde blandt andet et koncertforedrag ved domorganist og bød blandt andet på en temadag om arbejdet med nye gudstjenesteformer.
Se fotoreportage fra hele stævnet
Læs deltagerreportage fra søndag aften: Transskriptionens svære kunst
Læs reportage fra mandag formiddag: Hvad gør en gudstjeneste til en gudstjeneste?
2022: Stævne med jubilæumsfejring
Organistforeningens stævne i 2022 fandt sted fra søndag den 29. maj til onsdag den 1. juni på Golf Hotel Viborg.