Orgelmusik til når det skal være episk

1. juli 2024

Af Henrik Strøm

Per Gunnar Petersson, red.

Lux Laterna Magica

Gehrmans Musikförlag 2023

99 sider

549 kr. hos noder.dk

Her en samling af filmmusikarrangementer med høj anvendelighed og spillelighed. Dog savner anmelderen lidt magi.

Lux Laterna Magica er seneste skud i ”Lux”-serien fra Gehrmans Musikförlag, og der er tale om orgelarrangementer af musik fra filmens verden. Navnet refererer til en primitiv forløber for lysbilledapparatet, men giver også associationer til Aladdins magiske lampe, og første stykke i udgivelsen er da også A Whole New World fra Disneys klassiker Aladdin.

Historisk set spiller orglet en stor rolle i filmens verden. Særligt i tiden ind til tonefilmens fremkomst var kinoorglet med dets rige orkestrale potentiale en elsket del af filmoplevelsen i de store biografer. Kinoorglerne var så populære, at selv efter tonefilmens fremkomst blev der musiceret på orgel inden filmforevisningen og i pauserne, og musikken blev også indspillet på plader og udgivet på noder. På den baggrund kan man vel hævde, at nærværende udgivelse har en relevans i forhold til at bringe særligt de sidste 50 års filmmusik tilbage til udgangspunktet, nemlig orglet.

Udgivelsen rummer i alt 30 arrangementer af musikken fra en række forskellige film. Det er altid et smagsspørgsmål, om udvalget er repræsentativt nok, men musikken fra de helt store episke filmfortællinger som Harry Potter, Hobitten, Rocky, Star Wars, Godfather, Titanic, James Bond og Schindlers List er alle at finde i udgivelsen.

Også til mindre orgler
Udsættelserne er alle meget velklingende og brugbare. Der er ingen tvivl om, at størstedelen af disse udsættelser vil have en stor virkning på tilhørerne. Helt overvejende er melodierne udsat således, at melodistemmen fremføres på en solostemme, og akkompagnementet er delt mellem pedal og et andet manual. Disse udsættelser er relativt lette at realisere – selv på mindre orgler.

Det kunne godt indvendes, at udgivelsen savner lidt originalitet – magi om man vil. Personligt kunne jeg godt have ønsket mig, at bare nogle enkelte af udsættelserne var lidt mere fantasifuldt udfoldet i forhold til både musikkens form og orglets klanglige muligheder.

Lux Laterna Magica har uden diskussion den styrke, at den tilbyder gode og let spillelige udsættelser af en lang række af de musikalske ønsker, man som organist møder, nok især i forbindelse med vielser, men sikkert også ved begravelser og bisættelser. Og som altid med Gehrmans udgivelser udmærker den sig med en flot indbinding og godt grafisk layout.

Per Gunnar Petersson, red.

Lux Laterna Magica

Gehrmans Musikförlag 2023

99 sider

549 kr. hos noder.dk

Del:

SENESTE ANMELDELSER

Del:

SENESTE ANMELDELSER