Den nytiltrådte kirkeminister, Morten Dahlin, siger nu, at han ikke længere ser nogen grund til at kappe båndene mellem kirke og stat.

Morten Dahlin vil som kirkeminister stå vagt om folkekirken

8. december 2023

Ved en mindre regeringsrokade blev Louise Schack Elholm den 23. november erstattet som kirkeminister af Morten Dahlin (f. 1989). Han var ind til da politisk ordfører for Venstre. Selve ministeriet fik ved samme lejlighed endda nyt navn: By,- Land og Kirkeministeriet.

Om Louise Schack Elholm skriver Kirke.dk’s redaktør Kåre Gade blandt andet: ”Store bededagsfejden bragte [hende] på konfrontationskurs med folkekirken fra dag ét (…). Med [indgrebet] blev Louise Schack Elholm den kirkepolitiske personificering af den høje pris, som Venstre har måttet betale for sin indtræden i SVM-regeringen.”

Hendes afløser på ministerposten beskrives som et stort politisk talent. Samtidig var iagttagere hurtigt ude at påpege, at Morten Dahlin hidtil ikke har vist den store interesse for folkekirken, men har været mere optaget af bekæmpelse af religiøs ekstremisme. Af pressen blev han spurgt om dette i forbindelse med ministeroverdragelsen:

”Jeg har meget stor respekt for folkekirken og folkekirkens indre liv, og det er min opgave som minister at stå vagt om netop dét, men jeg har også tænkt mig at bruge min rolle som minister til at deltage i debatten og kampen mod religiøse ekstremisme, for det er et problem,” svarede han ifølge Kristeligt Dagblad

Han forsikrer i et interview, som samme avis bragte den 5. december, at han ikke er ude på at gøre folkekirken til en værdipolitisk kampplads. Tilbage i 2015 argumenterede en liberalt sindet Ulrik Dahlin ellers i et indlæg i Kristeligt Dagblad for at ophæve båndet mellem kirke og stat, hvilket avisen naturligvis også har spurgt ham om:

“Her vil jeg gerne indrømme, at jeg er blevet ældre og i det her tilfælde også klogere. Jeg ser ingen grund til at lave om på den konstruktion, vi har i Danmark i dag,” siger Morten Dahlin.

LINKS

Den nytiltrådte kirkeminister, Morten Dahlin, siger nu, at han ikke længere ser nogen grund til at kappe båndene mellem kirke og stat.

Del: