Modtag målrettede nyheder fra Folkekirkens IntraNet
28. april 2023
Kort efter påske fik folkekirken nyt intranet, Folkekirkens IntraNet (FIN). Når man første gang besøger den nye portal, bliver man mødt af en opfordring til at vælge sine indstillinger. Her vil det give god mening af markere, at man er medarbejder, og hvilket stift man er ansat i. Derefter vil man ved efterfølgende besøg blive præsenteret for det mest relevante indhold.
Desuden kan man via en knap på forsiden finde siden med tilmelding til FIN’s nyhedsbrev. Her kan man igen vælge sit stift og sin rolle som ”Musiker (fx organist, sanger)” for at modtage mest muligt målrettede nyheder. Man skal bekræfte sin tilmelding via et link, som sendes automatisk til ens mail efter klik knappen.
Ambitionen for FIN er, at både ansatte og menighedsråd skal kunne ”finde alt på ét sted”. Det er dog ikke alt, der er flyttet endnu – i hvert fald ikke indholdet på folkekirkenspersonale.dk. Til gengæld er vejledningerne og en del af det øvrige indhold om arbejdsmiljø blevet flyttet fra Folkekirkens Arbejdsmiljøråds og Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivnings hjemmeside, kirketrivsel.dk.
Ny video om det gode arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøindholdet findes som det øverste tema under menupunktet ”Temaer”. Hertil er der også blevet produceret nyt indhold. Man mødes af en ti minutter lang video med Hans Hjerrild, der er leder af Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning, og som deler ud af sine erfaringer og råd.
”Er der en konflikt et sted på arbejdspladsen, så er det ofte hele arbejdspladsen, der bliver inddraget. Det kan blive enormt anstrengende for de andre, når de bliver bedt om at tage stilling i konflikten,” siger han blandt andet.
Og hvis det som udgangspunkt er menighedsrådet, der har en konflikt, ender det ofte med også at blive medarbejdernes konflikt, erfarer han.
”I et menighedsråd skal man være meget opmærksom på at holde sin konflikt inden for rådet ved at være loyal over for de beslutninger, der bliver truffet, og bruge de kommandoveje, der er, til at informere medarbejderne og få effektueret beslutningerne. Det kan blive virkelig giftigt, hvis ikke det gøres sådan,” lyder rådet fra Hans Hjerrild.
SE OGSÅ