Nye salmer i flotte (kor)arrangementer

1. marts 2022

Af Per Mathiasen Bach

Mads Granum

Stille eksplosioner

Egen udgivelse 2021

Sanghæfte: 24 sider, 50 kr.

Nodehæfte: 74 sider, 229 kr.

Via madsgranum.dk / noder.dk

Mads Granum har med sin jazzkvintet nu udgivet to cd’er med nye salmer, som alle har melodi af kapelmesteren selv. De 20 salmer er samlet i en vellykket udgivelse, der fås både som sangbog og som satsbog, hvor der er orgel/klaver-satser til alle og korsatser til otte af salmerne.

Jeg har flere gange brugt Mads Granums Med favnen fuld af kærlighed som introitus, når dåbsbørn bliver båret ind i kirken i mine kirker – med Christiane Gammeltoft-Hansens flotte, enkle salmetekst. Salmen er skrevet i 2013 og kan bl.a. findes i 100 salmer.

Mads Granums melodier er en kærkommen fornyelse af de danske salmemelodier med inspiration fra pop og jazzmusik. Det er derfor en fornøjelse at kunne åbne en ny udgivelse fra Mads Granum med en række tekster af primært nulevende danske salmedigtere.

Melodierne er sat med melodistemme med akkorder over. Dertil har Mads Granum udskrevet akkompagnementssatser til alle 20 satser. Som han skriver i forordet: ”Jeg ønsker at vise, at kirkeorglet sagtens kan akkompagnere rytmisk fællessang på en levende måde”. Akkompagnementssatserne er enkle, nemme at spille og fungerer fint.

SVIMLENDE SMUKT
De otte korsatser er meget anbefalelsesværdige til kirkekor, der har lyst til at forny repertoiret med nye velklingende korsatser. Ikke mindst de satser, som John Høybye har arrangeret.

For eksempel den første: Bag byens høje huse med tekst af Holger Lissner. En rolig, enkel melodi, sat i et SATB-arrangement i to forskellige satser som passer til strofe 1 og 3 henholdsvist 2 og 4. Eller Imens jeg går og venter med tekst af Christiane Gammeltoft-Hansen, som er udskrevet i et enkelt SAB-arrangement, hvor alle stemmerne har noget at arbejde med.

Svimlende skønhed er en salmetekst af Ida Auken fra 2020, som hun skrev under sin stresssygdom. Denne salme har fået hele to forskellige korarrangementer med i denne udgivelse. John Høybye har lavet et SATB-arrangement, som fungerer fint, med en noget overrumplende modulation mellem vers 3 og 4 (fra c-mol til e-mol) – svimlende! Hvem indspiller først denne nye Høybye sats? Den anden sats er en syvstemmig damekorsats, som ligger på Mads Granums YouTube-kanal – klik ind og nyd den.

Det kan i det hele taget varmt anbefales at gå ind på hans YouTube-kanal og lytte til de smukke arrangementer, som de lyder med Mads Granums ekvilibristiske jazzklaverfingre i samspil med dygtige musikere og sanger. Indspilningerne er også at finde på de to seneste cd-udgivelser med Mads Granum Kvintet: Med favnen fuld af kærlighed (2017) og Stille Eksplosioner (2021).

Mads Granum

Stille eksplosioner

Egen udgivelse 2021

Sanghæfte: 24 sider, 50 kr.

Nodehæfte: 74 sider, 229 kr.

Via madsgranum.dk / noder.dk

Del:

SENESTE ANMELDELSER

Del:

SENESTE ANMELDELSER