Helstøbte orgelkoraler med stor iderigdom

26. april 2022

Af Julie Schaumann-Hansen

Christian Præstholm

Orgelkoraler 26

Egen udgivelse 2022

32 sider

139 kr. hos noder.dk

Organist og komponist Christian Præstholm er nu nået til bind 26 i sin tour de force med at lave (mindst) én orgelkoral over samtlige melodier i Koralbogen, i alt 568. At have komponeret mere end 300 allerede er i sig selv noget af en bedrift. Bind 26 indeholder 15 orgelkoraler over både nye og gamle salmemelodier, herunder Solen stråler over vang, De dybeste lag i mit hjerte og Jeg er træt og går til ro. Satserne varierer i længde fra én til tre sider og er alle gudstjenesteegnede.

Det lader bestemt ikke til, at Christian Præstholm er ved at tabe pusten: han udviser hæftet igennem en imponerende alsidighed og iderigdom i stilart, tonesprog og satsteknikker, men uden at samlingen bliver node-tung eller teknisk krævende. Hver sats er helstøbt på sin egen måde og kan have karakter af enkelt, modulerende improvisation over koral-motiver eller af gennemkomponeret sats, som den rondo-agtige Som tørstige hjort monne skrige.

Harmonisk bevæger Præstholm sig ubesværet rundt fra det dur/mol-tonale, moderne dissonerende og til decideret jazz-harmonik, som i Kirken den er et gammelt hus. Modulation kan forekomme som et brat skift til mediant-tonearten, eller der kan være længere rejser rundt i kvintcirklen.

Der er overvejende flest satser, hvor cantus firmus ligger i tenoren. En alternativ harmonisering af koralen skaber nye klangrum og muligheder for stemmeføring. Det gør det blandt andet muligt at kombinere to meloditemaer på smukkeste vis i samspil mellem tenor og sopran (Som hønen klukker mindelig og Der sad en fisker så tankefuld). I satser med melodien i pedalet ser man en, for Præstholm, yndet satsteknik med at lave stemmekryds i de dybe stemmer, så venstre hånd spiller akkordens bastone. Det klinger smukt men kan være krævende, både at læse og spille, når ambitus bliver for stor, som i Der sad en fisker så tankefuld og Vil natten nu vige.

Kun fire ud af de 15 koraler kan spilles på ét-manuals orgler, så man bør kun overveje at anskaffe sig samlingen, hvis man råder over et orgel med mulighed for solo-registrering. Der er lejlighedsvise men ikke konsekvente forslag til registrering i hæftet, så her må man prøve sig frem. På mit Marcussen-orgel med 14 stemmer, 2 manualer og pedal kan det meste lade sig gøre, og der skal derfor lyde en varm anbefaling til denne samling herfra.

Christian Præstholm

Orgelkoraler 26

Egen udgivelse 2022

32 sider

139 kr. hos noder.dk

Del:

SENESTE ANMELDELSER

Del:

SENESTE ANMELDELSER