”Morgenluft og vingefang og nye melodier”

27. juni 2023

Af Per Mathiasen Bach

Erik Sommer

Tolv salmer med ny musik af Erik Sommer

Dansk Sang 2023

36 sider

120 kr. via dansksang.dk

Her er en gennemført udgivelse med helt nye salmer med musik af Erik Sommer-kvalitet og tekster af blandt andre Iben Krogsdal, Arne Andreasen og Lars Busk Sørensen.

I denne nyudgivelse har Erik Sommer skrevet 12 nye melodier til tekster af de salmedigtere, som han selv ”holder af at læse og lade sig inspirere af”, som han formulerer det i forordet. Fortrinsvist er det nye digte fra 2022. På bagsidebilledet af Erik Sommer er skæget grånet, men Sommers melodier sprudler og fornyer stadig på ungdommelig vis. Tænk bare på, hvor ofte Du som har tændt millioner bliver sunget rundt i det danske land til både bryllupper, begravelser, gudstjenester.

Alle de nye salmemelodier er i denne udgivelse skrevet ud to gange. Melodistemme med becifring og en udskrevet klaversats. Det er fine klaversatser, som klinger godt og er brugbare både på klaver og orgel. Som organist og korleder, kunne jeg godt have ønsket mig, at Sommer brugte plads på en korsats af salmen i stedet for klaversatsen, men måske får vi en opfølgende udgivelse med korarrangementer af de fine salmer.

Som afslutning på udgivelsen bringes tekstforfatternes kommentarer til deres egne tekster. Det fungerer rigtig godt og er en hurtig måde at forstå og leve sig ind i salmeteksterne på. For eksempel har en af salmerne tekst af Steen Kaalø. Det er en ny julesalme, Men det var i nat, det skete, hvor han gentager formuleringen ”Lyset kom / nedenom / til os fra det fjerne”. Og dermed tænker Kaalø på, at lyset kom fra et helt andet sted end forventet, ikke i kong Herodes’ palads, men i en fattig stald. Med denne lille forklaring fik jeg mere glæde af at læse teksten.

Stærkt fællessangsegnede
Sommers salmemelodier er meget tilgængelige. Melodierne er nemme at synge med på. Rytmisk er der ikke mange udfordringer. Det er kun Kun et sted er det morgen der har lidt ”rytmisk finesse” som en gennemsnitlig menighed vil synes, det var sjovt at lytte på fra kirkesanger og ungdomskor, men måske ikke så fællessangsegnet.

Er man kørt træt i de gamle pinsesalmer, så er Kom Helligånd! Guds flammefugl med tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen en flot afveksling. Erik Sommers melodi er en enkel rolig koral-agtig sats, som lader teksten få plads. Første vers begynder sådan her: ”Kom Helligånd! Guds flammefugl / med lys på mørke stier / med morgenluft og vingefang / og nye melodier.” En passende tekst at tage med i denne samling må man sige.

Hermed gives min varme anbefaling af denne fine udgivelse. Skønt at få nye salmer i Sommer-stil, som kan forny og inspirere kirkekoret, kirkesangen og kirkemusikken.

Erik Sommer

Tolv salmer med ny musik af Erik Sommer

Dansk Sang 2023

36 sider

120 kr. via dansksang.dk

Del:

SENESTE ANMELDELSER

Del:

SENESTE ANMELDELSER